Gå direkt till innehåll
Svevias smarta papperskorgar med sensorer som signalerar fyllningsgrad har minskat nedskräpning i Skarpnäck och Farsta. Foto: Josef Maliki
Svevias smarta papperskorgar med sensorer som signalerar fyllningsgrad har minskat nedskräpning i Skarpnäck och Farsta. Foto: Josef Maliki

Pressmeddelande -

Svevia minskar nedskräpning med smarta skräpkorgar

Med sensorer som signalerar fyllningsgrad har antalet tömningar mer än halverats i områdena Farsta och Skarpnäck samtidigt som nedskräpningen har minskat. Det är resultatet av ett samarbete mellan Svevia och Trafikkontoret i Stockholms stad där ett nytt arbetssätt med hjälp av innovativ teknik har arbetats fram.

─ Överfulla skräpkorgar är inte bara en sanitär olägenhet i stadsmiljöer, de skapar också en känsla av otrygghet och misstrivsel hos invånarna. Samtidigt innebär en alltför frekvent tömning onödiga kostnader och en ökad miljöbelastning. I samarbete med Trafikkontoret i Stockholms stad jobbar vi för att hitta den mest kostnads- och miljöeffektiva lösningen på tömning av skräpkorgar i stadsmiljö, säger Andreas Bäckström, Svevia.

På uppdrag av Trafikkontoret arbetar Svevia som entreprenör för löpande gatudrift, renhållning och tömning av skräpkorgar i Farsta och Skarpnäck. Traditionellt styrs den typen av driftuppdrag med en överenskommen frekvens, där samma platser besöks, på samma tidpunkter enligt ett fastlagt schema. Sedan april 2022 driver Trafikkontoret i Stockholms stad och Svevia ett gemensamt innovationskontrakt, med fokus på hållbara, smarta arbetssätt baserade på moderna IoT-lösningar.

─ Nedskräpningen har minskat betydligt, vilket är viktigt för trygghet och trivsel. Antalet tömningar är 65 procent färre och tidsåtgången för åtgärder har minskat med en tredjedel, jämfört med det tidigare fasta schemaupplägget, säger Andreas Bäckström, Svevia.

I sopkorgarna har Svevia monterat intelligenta sensorer som skickar signaler till ett specialanpassat systemstöd när det är dags för tömning. Utifrån systemet kan Svevias renhållningsarbetare planera sin dagliga rutt. Systemet använder också informationen till att skapa mönster och optimera körvägar, vilket innebär att arbetet blir alltmer effektivt med tiden. Än så länge finns inga färdiga beräkningar på miljövinster, men sett ur ett helhetsperspektiv är alla parter är övertygade om att sådana finns.

För ytterligare information:

Andreas Bäckström, projektledare och verksamhetsutvecklare Svevia, telefon; 031 – 58 67 40

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi är grunden i svensk infrastruktur

Svevia är specialist på att bygga och underhålla vägar, broar, hamnar och annan infrastruktur. Vi banar väg för nya stadsdelar, järnvägar, industri- och energianläggningar. Svevia är igång dygnet runt: vi sopar, plogar och sköter om vägar, gator, torg och tar hand om det gröna runtomkring.

Vi lägger grunden som ger rörlighet och plats åt människor, varor och tjänster. En grund som får stad och land att fungera. En nytta för hela samhället. Alltid med så stor hänsyn som möjligt till människor och miljö.

2022 omsatte Svevia 11,3 miljarder kronor och våra 2 200 medarbetare finns på 100 platser i Sverige. Under senare år har vi även vuxit oss starkare som vägentreprenör i Norge.

Kontakter

Annika Enström

Annika Enström

Presskontakt Presskontakt pressmeddelanden 090-17 26 68